Quantcast
Channel: Revista studentilor informati
Viewing all 30 articles
Browse latest View live

Sindromul de oboseala cronica (SOC)

$
0
0

sindromul de oboseala cronicaSOC - Tulburare functionala manifestata prin oboseala si diverse alte acuze fizice, constitutionale si neuropsihologice. Oboseala, concentrare dificila, cefalee, durere de gat, noduli limfatici durerosi, mialgii, artralgii, subfebrilitate, tulburari de somn , probleme psihiatrice, alergii, crampe abdominale, pierdere in greutate, eruptie, tahicardie, crestere in greutate, durere in piept, transpiratii nocturne.


Sindromul Sturge-Weber, sau angiomatoza encefalotrigeminala

$
0
0

Sindromul Sturge-Weber(SSW), denumit cateodata si angiomatoza encefalotrigeminala, este o boala congenitala rara, de natura neurologica si dermatologica. Apartine unui grup de afectiuni denumit facomatoze, caracterizate prin boli ale sistemului nervos si ale pielii. Aceste simptome apar in corelatie, deoarece, din punct de vedere embriologic, pielea si sistemul nervos se dezvolta din aceeasi foita embrionara, ectodermul. Sindromul se caracterizeaza prin proliferarea arterelor cerebrale, formandu-se numeroase angioame, de obicei pe aceeasi parte pe care se observa si simptomele. In consecinta, apar numeroase malformatii arteriovenoase. In mod normal, doar una din emisferele cerebrale este afectata. Caracteristica bolii este adesea asa numita “pata de vin”, datorata prezentei unui hemangiom capilar facial.

Sindromul Cushing subclinic

$
0
0

sindrom cushingCuvântul cheie al medicinei contemporane este reprezentat, cu certitudine, de către prevenție. La toate nivelurile ei, se urmărește promovarea și menținerea stării de sănătate, scopul primordial fiind acela de a spori calitatea vieții. Depistarea cât mai precoce a diverselor maladii, anterior dezvoltării manifestărilor clinice, a condus la conturarea entităților subclinice. Printre acestea, este și sindromul Cushing subclinic, definit ca o hipersecreție cortizolică subclinică în contextul existenței unei incidentalom suprarenalian [1].

Caz pediatric – tuberculoză cu Mycobacterium bovis

$
0
0

Date despre pacient:
Sex feminin, 1 an şi 4 luni, mediu rural. Este adusă de SMURD în Unitatea de Primire Urgenţe Pediatrie, de la Spitalul Judeţean Baia Mare, cu diagnosticele:
•    Comă grad IV, de etiologie neprecizată;
•    Ventilaţie mecanică.

Nanotehnologie – un nou studiu privind utilizarea nanoparticulelor de argint drept agent antiviral

$
0
0

hiv nanotehnologieUn studiu publicat in Jurnalul de Nanotehnologie incearca sa demonstreze eficacitatea nanoparticulelor de argint in stoparea replicarii HIV-1. Inca din anul 1980 au fost efectuate cercetari care indicau capacitatea nanoparticulelor de argint  de a decima virusi, secretul constand tocmai in dimensiunile reduse ale acestora. Explicatia este urmatoarea : nanocristalele metalelor nobile au proprietati electromagnetice, catalitice si optice puternic influentate de forma si marime.

Sindromul ovarelor polichistice

$
0
0

ovar polichisticSindromul ovarelor polichistice (SOP) , sau sindromul Stein Leventhal, este o afectiune ce determina infertilitate si hiperandrogenism, manifestat prin oligoamenoree, hirsutism si acnee. SOP este una din cele mai frecvente cauze de infertilitate, afectand in medie 10% din femei.

MedicalStudent.ro premiaza excelenta pentru al treilea an consecutiv

$
0
0

excelenta medicinaAflata la cea de-a patra editie, Gala Premiilor Medica Academica, eveniment organizat de Tarus Media, sub egida Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, si-a desemnat castigatorii miercuri, 30 ianuarie, la Hotel Howard Johnson, Bucuresti.

Sarcina ectopica - o bomba cu ceas

$
0
0

Sarcina ectopica reprezinta implantarea unui zigot in alt loc decat mucoasa uterina. Cel mai frecvent, embrionul in dezvoltare se fixeaza la nivelul trompelor uterine(97.7% din cazuri), cervixului, ovarului, regiunea cornurilor uterine sau in cavitatea abdominala. In cazul sarcinilor tubare, cel mai comun loc de implantare il reprezinta ampula(80%).


Cum Să Ajungi În Clubul Super Doctorilor În 1 Pas Simplu?

$
0
0
 superdoctor“Cu fiecare moment care trece și oamenii nu citesc cartea asta, speranța se pierde. Ai o responsabilitate uriașă acum. FIECARE STUDENT ȘI MEDIC TREBUIE SĂ CITEASCĂ CARTEA ASTA - FĂ-O DISPONIBILĂ TUTUROR!”  -Asist. Univ. Dr. Herța Dana, Catedra de Psihologie Clinică, UMF Cluj-Napoca

Cafeaua si ficatul

$
0
0

cafeaua si ficatulIn contextul unei patologii hepatice frecvente in ziua de astazi, probabil ca cei mai multi dintre noi isi pun intrebari legate de potentialele riscuri asociate consumului diverselor substante, constientizand rolul fundamental al celulelor hepatice in metabolism. Daca diversele studii au demonstrat destul de clar hepatotoxicitatea fumatului si alcoolului, lucru bine cunoscut de catre populatie, eu imi propun sa discut despre interactiunea cu functiile hepatice ale unuia dintre cele mai utilizate alimente din zilele noastre, inca de la descoperirea ei de catre pastorul Kaldi cu aproximativ 1000 de ani in urma, in Etiopia – cafeaua.

Receptorii Toll-like şi imunitatea înnăscută - Legătura cu imunitatea dobândită. Perspective

$
0
0

Toll like receptorImunitatea înnăscută reprezintă un mecanism conservat de-a lungul evoluţiei care intervine rapid şi eficient împotriva microorganismelor patogene pătrunse în organism. Ea se bazează pe un set limitat de PRRs (Pattern Recognition Receptors) care recunosc PAMPs (Pathogen-Associated Molecular Patterns) – structuri înalt conservate (care includ lipopolizaharide, peptidoglicani, dar şi molecule de ADN şi ARN viral). Aceste structuri sunt prezente la microbi (bacterii, viruşi, fungi, paraziţi), dar nu şi la mamifere, iar după detectarea lor, PRRs declanşează un răspuns inflamator care duce la distrugerea patogenilor. Dintre aceşti PRRs care iniţiază o cale de semnalizare proinflamatorie fac parte şi TLRs (Toll-Like Receptors) – alături de alte trei familii de PRRs:  NOD-Like Receptors, RIG-I-Like Receptors si C-type Lectin Receptors.

Introducere în psihoterapia cognitiv comportamentală

$
0
0

psihoterapieLa începutul anilor 50, când teoriile freudiene îşi găseau destul de mulţi adepţi printre terapeuţi, doi psihologi, Albert Ellis şi Robert A. Harper, au avut curajul de a lupta împotriva curentului, afirmând că evenimentele neplăcute ale copilăriei sau învinovăţirea pentru dorinţele incestuoase faţă de un părinte nu sunt sursa tuturor angoaselor adulţilor, asa cum susţineau practicanţii psihanalizei. Ei au susţinut că sursa majorităţii problemelor, nemultumirilor şi a comportamentelor inadecvate ale oamenilor vine din interiorul acestora, din propriile lor credinte iraţionale, care pot fi modificate asemenea unor algoritmi computerizaţi. În acest fel s-a născut terapia raţional-emotivă comportamentală.

Prezentare de caz - ICTER MECANIC

$
0
0

Motivele internarii

27.02.2012
Pacienta , 70 ani  se prezinta pentru:
—    Icter sclero-tegumentar
—    Durere in hipocondrul drept

Prevenția melanomului

$
0
0

preventia melanomuluiMelanomul este o tumoră malignă a pielii. Celulele tumorale maligne derivă din celulele producătoare de pigment - melanocitele. Printre factori ice pot contribui la apariția formațiunilor maligne sunt predispoziția genetică și radiația solară. Pe lângă faptul că melanomul este una dintre cele mai agresive tumori din oncologie, reprezintă 2 - 7% din cancerele cutanate și are o incidență în creştere – în SUA de exemplu la populaţia caucaziană se înregistrau 21,9 cazuri la 100.000 locuitori în 2002, faţă de 7,5 cazuri la 100.000 locuitori în 1975 - o creștere de aproape 200%.

Rezidentiatul...incotro?

$
0
0

rezidentiatul in romaniaStirile aparute recent privind modificarea modalitatii de admitere la rezidentiat au creat panica in randul viitorilor absolventi de medicina din tara.  Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, noul program de rezidentiat va fi organizat in doua etape.


Colesterolul şi sarcina

$
0
0

Dacă un nivel crescut al colesterolului în sânge constituie un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor fără probleme de sănătate cunoscute, situaţia stă cu totul şi cu totul altfel în cazul femeilor însărcinate. În acest caz, modificările (în sensul creşterii) profilului lipidic sunt normale, motiv pentru care medicii nu recomandă, în general, efectuarea lipidogramei în timpul sarcinii. Aceste schimbări ale profilului lipidic sunt de cauză hormonală.Nu doar femeile însărcinate prezintă acest tip de modificări, ele putându-se întâlni şi la femeile care folosesc anticoncepţionale. Mai mult chiar, şi în ultima fază a ciclului menstrual, modificările hormonale sunt însoţite de modificări ale profilului lipidic, acest lucru datorându-se faptului că hormonii sexuali feminini( estrogenii, progesteronul) sunt sintetizaţi din colesterol. O necesitate crescută de hormoni sexuali va atrage după sine o necesitate crescută de colesterol, în organism activându-se căile anabolice care duc la sinteza colesterolului din precursori lipidici, dar şi nelipidici.

Purpura fulminans sau sindromul Waterhouse- Friderichsen

$
0
0

sindrom waterhousePurpura fulminans este o forma grava de septicemie, caracterizata prin purpura rapid extensiva, microangiopatie trombozanta cu CID, hemoragii in suprarenale si soc toxicoseptic endotoxinic.

Cele mai mari progrese stiintifice din 2013

$
0
0

progrese 2013Cel mai spectaculos în 2013 a fost modul în care noile tehnici s-au răspândit rapid în laboratoarele din toată lumea. Chiar și cercetătorii care nu se specializează în dezvoltarea de noi tehnici au putut să adopte rapid – și chiar să îmbunătățească – noi tehnici de cercetare care să le ofere răspunsuri la întrebările lor, iar rezultatul a fost o accelerare a progresului și un amplu schimb de informații între cercetătorii din domenii diferite. Mai jos este un sumar al celor mai importante si promițătoare progrese înregistrate în biologie și medicină, alcătuit de cei de la The Scientist.

Splenectomia laparoscopica pentru abces splenic, dupa infarct splenic

$
0
0

Pacient in varsta de 54 ani, internat in Clinica de Chirurgie “I.Juvara” a Sp.Cl.Dr.I.Cantacuzino, Bucuresti, in martie 2012:

Motivele internarii:
◦    Junghi toracic
◦    Febra, frisoane ( cu 2 saptamani inaintea internarii)
◦    Tumefactie genunchi stang
◦    Cervicalgii  
◦    Dureri la nivelul hipocondrului stang si articulatiei scapulo – humerale stangi

Hipertensiunea pulmonara

$
0
0

hipertensiunea pulmonaraHipertensiunea pulmonara este un sindrom clinic, de etiologie plurifactoriala, caracterizat prin cresterea presiunii in artera pulmonara peste 25 mmHg in repaus. Hipertensiunea pulmonara idiopatica ( sau HTP primara) este rara, cu o incidenta de 2 cazuri la un milion.  In era de dinaintea tratamentului, durata medie de supravietuire era de 2.8 ani; chiar si asa, pacientii cu HTPP  au un prognostic rezervat.

Viewing all 30 articles
Browse latest View live