Quantcast
Channel: Revista studentilor informati
Viewing all 30 articles
Browse latest View live

Atitudinea terapeutică în cancerul de col uterin recidivat

$
0
0

Cancerul de col uterin este o patologie cu o incidență din ce în ce mai ridicată în cadrul României și al Uniunii Europene, în țara noastră ocupând primul loc ca prevalență a cancerelor la femei și, totodată, loc secund ca mortalitate între cancerele la femei (conform datelor furnizate de OMS).  În ciuda screening-ului realizat în scopul depistării și eradicării precoce a acestei maladii, în fiecare zi se înregistrează câte opt cazuri noi de boală și câte cinci decese. Acest fapt se datorează, în mare parte, cadrului socio-economic, care favorizează apariția și dezvoltarea factorilor de risc (debutul precoce al vieții sexuale - mai devreme de 17 ani -,  multipli parteneri sexuali, sarcinile la o vârstă fragedă, consumul de tutun, nutriția deficitară și folosirea contracepționalelor fiind doar câțiva dintre factorii care predispun la apariția bolii și care, fără îndoială, sunt foarte frecvenți în societatea românească).


Muzicoterapia in psihiatrie - De la medicina la arta

$
0
0

MuzicoterapiaSpre a reusi mai bine sa intelegem fenomenul muzicoterapeutic, ramura a ergoterapiei, este important ca tiparul si limitele acestuia sa fie bine descrise. Intotdeauna trebuie sa facem diferenta intre tratament si terapie ocupationala, iar acolo unde medicamentul are un efect scontat, fizico-chimic, terapia prin muzica isi poate pune amprenta ca o modalitate de sustinere, iar uneori, poate fi folosita ca alternativa la tratamentul alopatic, fiind insa de preferat imbinarea cu acesta. Vorbind despre limite, efectele benefice ale muzicoterapiei se datoreaza unui tipar terapeutic specific, in care principiile sale trebuie atribuite in functie de patologia cu care ne confruntam. Astfel, putem enumera afectiuni psihiatrice precum depresia, schizofrenia sau tulburarile maniacale, pentru care exista tipuri specifice de auditie si analiza, dar si boli neurodegenerative, precum dementa Alzheimer, unde nu numai ca s-a observat o ameliorare a starii de spirit si o exacerbare pozitiva a personalitatii, ci si o crestere a coeficientului de memorare a unor pacienti: "Tratamentul pentru suflet e si tratamentul pentru minte. Acum nu voi mai uita, e vorba despre Bach!" - relateaza N.D. (Alzheimer).

Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

$
0
0

Infertilitatea este definita ca fiind “imposibilitatea unui cuplu de a procrea, timp de 1 an, avand o viata sexuala normala si fara a utiliza mijloace contraceptive”(American Fertility Association). La nivel mondial, aproximativ 10-15% din cupluri sunt afectate, iar incidenta este in crestere.

Medicinistul și medicina în anul tranziției

$
0
0

medicinistProbabil că titlul acestui articol sună puțin pompos sau chiar clișeic. Despre ce tranziție să fie vorba și despre ce an? Nu, nu există nicio legătură cu alinierea planetelor și/sau alte fenomene de natură mai mult sau mai puțin esoterică, ci despre o treaptă crucială din dezvoltarea fiecărui viitor medic: anul trei.

Institutul Cantacuzino – minge de tenis a instituțiilor statului român?

$
0
0
 
nu desfiintarii institutului cantacuzino 
 Voi începe articolul ce urmează printr-o destăinuire: întrebarea cumva retorică ce îl intitulează nu este 100% originală. Originile sale datează de pe undeva de la sfârșitul lunii aprilie a.c, când situația Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Ion Cantacuzino” s-a discutat în cadrul Senatului UMF „Carol Davila”. Cum a ajuns să se discute la acest nivel situația unui Institut care s-a aflat în coordonarea, inițial, a Ministerului Sănătății, apoi a Ministerului Educației și Cercetării, iar acum, potențial, Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”? În urma unui îndelung și tărăgănat proces de subzistență a acestuia, în care responsabilitățile au fost pasate dintr-o ogradă în alta „ca o minge de ping-pong”, comparație aparținând susținătorilor cauzei INCDMI de pe pagina de Facebook înființată și administrată de studenți la medicină,  „NU desființării Institutului Cantacuzino”  (https://www.facebook.com/salvamINCDMI?fref=ts).

O lume fara durere

$
0
0
cipa

Cum ar fi sa nu simtim durerea, sa ne lovim fara a ne da seama sau sa punem mana pe o plita incinsa fara a avea nicio reactie? E greu de imaginat o lume fara durere. Totusi, ea exista.

Picatura care umple paharul sau… cum poti sa prostesti unii oameni tot timpul si toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul

$
0
0
doctor respect
In urma cu 7 ani, intram la Facultatea de Medicina cu punctaj maxim, dupa multe luni de invatat, insa cu entuziasm si multe vise. Fara lipsa de modestie, am fost o studenta de top, iar nota de la examenul de rezidentiat mi-ar fi permis sa imi aleg orice specialitate as fi vrut. Am ales – o insa pe aceea la care am visat cam din anul 3 de facultate si nu regret. Insa, acum 7 luni am pasit intr-un sistem  in care simt ca ma afund din ce in ce mai mult. 

Ingineria tisulara si terapia cu celule stem

$
0
0

celule stemIngineria tisulară este un domeniu multidisciplinar care vizează producerea de noi sisteme care să restabilească funcţionalitatea organelor şi ţesuturilor cu deficienţe sau deteriorate de boli sau traumatisme combinând principii şi teorii inginereşti cu cele ale ştiinţelor biomedicale [1-3].


Rezultate functionale si estetice in alungirile membrelor inferioare folosind metoda Ilizarov

$
0
0
INTRODUCERE
Fie o problemă congenitală sau dobândită post-traumatic, ineglitatea de lungime a membrelor inferioare reprezinta o provocare terapeutica atat pentru pacient cat si pentru chirurgul ortoped.
Metodele de alungire sunt bine cunoscute, insa din considerente tehnice nu sunt frecvent utilizate, fapt ce starneste interesul pentru cercetare.
Cauzele inegalitatii membrelor inferioare pot fi:
Congenitale
Traumatice
Infectioase
Tumori
Afectiuni neuro-musculare
Alte cause
Dintre aceste cause, descriem pe cele urmarite in lucrare si anume:
Pseudoartroza congenitala de tibie - este o perturbare a osteogenezei endostale sau periostale care apare in faza embrionara, de obicei localizata in 1/3 medie sau distala a gambei.Cel mai frecvent si evident semn clinic este deviatia axiala a gambei.
Pseudoartroza aparuta post-traumatic este rezultatul consolidarii vicioase a unei fracturi sau pseudoartroza prin lipsa consolidarii focarului de fractura
Aparatul Ilizarov consta in aplicarea unei structuri metalice de forma cilindrica, introdusa in tesutul osos pacientului aflat sub anestezie, de acestea legandu-se terminatii ale firelor suruburilor introduse in tesutul osos. 
Printre cele mai relevante avantaje pe care le are acest tip de fixator extern, se numara faptul ca este o metoda minim invaziva ce permite corectarea simultana, tridimensionala a diformitatilor.De asemenea, permite mobilitatea articulara si posibilitatea reglajelor in ambulatoriu.La ablatia fixatorului rezultatele sunt definitive.
 
MATERIALE SI METODA
Scopul lucrării este de a urmari rezultatele funcționale și estetice în alungirile membrelor inferioare efectuate pe pacienții internați in Spitalului Universitar de Urgență București pe o perioadă de 3 ani (ianuarie 2012-decembrie 2014).
In studiu au fost incluși atât pacienți cu cauze congenitale, cât și traumatice ale diformităților membrelor.
In lot au fost incluși 9 pacienți, 1 bărbat și 8 femei, cu vârste cuprinse între 16 și 42 de ani, vârsta medie fiind de 40,2 ani.

 ortopedie1

Clinic, pacientii se prezinta la camera de garda ortopedie acuzand durere si impotenta functionala la nivelul focarului (femur, gamba etc).
La examenul clinic, se evidentiaza urmatoarele:

durerea la tentativele de mobilizare activa si pasiva
impotenta functionala totala
scurtarea membrului pelvin in medie cu 6 cm

ortopeedie8 
 
ortopedie 


 
Protocolul de tratament ales este cel chirurgical, pe principiul fixării externe Ilizarov ca tehnică de alungire a membrelor inferioare, ca monoterapie cât și combinații de tehnici de fixare externă cu fixare centromedulara

REZULTATE
In medie, pacienții pe care s-a efectuat studiul au avut o scurtare de app 6 cm (cuprinsă între 3 și 8 cm) a membrului pelvin. Dupa ablația fixatorului extern Ilizarov alungirea a fost corectata.
 Fiecare pacient a suferit, in medie doua intervenții chirurgicale (între 2-4 intervenții).
Alungirea maxima recomandata a fost de 1-2mm/zi pentru toți pacienții din studiu, perioada de spitalizare medie fiind de 2-3 săptămâni (2-3 internari în funcție de complicații și evoluție).
 
gamba 

 

CONCLUZII
Tuturor pacientilor li se recomanda controlul clinic si radiologic periodic pentru: 
verificarea alungirii obtinute
mentinerea axului biomecanic corect al membrului pelvin
verifcarea starii tegumentului 
urmarirea evolutiei regeneratului osos
Toti pacientii au avut o evolutie satisfacatoare indiferent de cauza pseudartrozei.
Rezultatele sunt spectaculoase, dar metoda este una dificilă ce necesită antrenament și experientă chirurgicală.

DISCUTII
In opinia mea, studiul prezinta un mare interes pentru studentii la medicina care doresc sa aleaga o cariera in ortopedie, luand in considerare complexitatea acestei metode, rezultatele de neegalat si nu in ultimul rand, necesitarea practicarii acestei metode.
Un caz aparte, inclus in studiu este si cel al unei paciente de 16 ani, pentru care, facem o scurta prezentare a cazului:
Pseudoartroza congenitala de tibie:
Pacienta de 16 ani, cunoscuta cu agenezie congenitala partiala de tibie pentru care s-a practicat tibializarea peroneului, se interneaza in Clinica de Ortopedie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti pentru corectarea inegalitatii membrului pelvin. 
Se intervine chirugical prin montarea fixatorului extern Ilizarov prin corticotomie 1/3 medie peroneu tibializat pe tija centromedulara zavorata dinamic.
 
ortopedie6 

 
Evolutia pacientei este satisfacatoare si se recomandanda alungirea lent progresiva cu 1 mm/zi pana la obtinerea rezultatului propus urmata de mobilizarea cu sprijin pe membrul pelvin operat.
La o luna dupa interventia chirugicala, pacienta revine pentru consolidarea precoce a corticotomiei ceea ce impiedica alungirea membrului.
Se reintervine chirurgical si se practica corticotomia si reluarea alungirii lent progresive.
Dupa controale radiologice la 3, 6 si 12 luni se obtine alungirea propusa si se  decide ablatia fixatorului Ilizarov.
 
ilizarov 
 
Toate cazurile incluse in studiu, confirma maiestria rezultatelor ce pot fi obtinute folosind metoda Ilizarov ca tehnica de de corectare a inegalitatii membrelor pelvine, dar si necesitatea experientei ortopedului care o aplica, lucruri ce confirma faptul ca studiul si-a atins scopul.
 
 

Autori: Std. Alin-Kayed Nasser1; Asist.Univ.Dr.Alexandru Lupu1,2
Co-autori : Asist.Univ.Dr.Ioan Bulescu1; Dr.Marinela Hostiuc 2; 
Coordonatori Stiintifici: Conf.Univ.Dr.Giorgica Lupu1 Asist.Univ.Dr Adrian Cursaru1,2


1.Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
2.Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
 

In.Capul.Meu te face să gândești

$
0
0
 
In Capul MeuCe este în capul unui medic neurolog? In.Capul.Meu e un concept nou care îndrăznește să elucideze acest mister. Dacă te pasionează să înțelegi cum funcționează creierul uman, dacă ești curios ce se ascunde în spatele unei banale migrene, dacă nu-ți place ziua de luni, ești  pasionat de animale și nu poți tolera prea ușor ipocrizia, colericii sau psihopații, probabil te vei regăsi în acest blog. 

Nu te aștepta să fie simplu. In.Capul.Meu se vrea în final un smart blog. Te va întrista sau bucura cu citatele lui despre viața, te va uimi explicându-ți  ciudățeniile  corpului tău, te va învăța să recunoști simptomele unui accident vascular cerebral,  dar în final te va face să gândești.
 
In.Capul.Meu e sincer,  inteligent și unic. În capul tău cum e?

Mihaela Selescu, founder incapulmeu.ro
Viewing all 30 articles
Browse latest View live